“Wanneer de Zoon u vrij gemaakt heeft,

zult gij werkelijk vrij zijn!”   -- (Johannes 8 : 36 )

………………………………………………………………………..

Wij gaan samen de maand Mei weer in, en het is tijd

voor herinneringen. In kleine kring  gedenken wij dat

ons huwelijk vijftig jaar geleden werd gesloten. Was de tijd anders, waren de mensen anders, gingen de zaken anders ?

Was de liefde anders ?

Het sterkst komt in mij op de gedachte, dat de mensheid

niet zo opgejaagd was als vandaag de dag. Je kreeg nog tijd om over dingen na te denken. Er was nog tijd voor gesprek.

Vandaag is het allemaal instant-contact geworden…. en

ga dan ook nog maar eens denken over wat ”het geloof” in en met mensen doet.

“Ik heb er nooit aan gedaan!”  of “Het heeft me nooit wat gezegd!”  zijn de reacties.  En ruimte voor discussie  is er dan

vaak ook al helemaal niet meer bij.  Vrijheid! Blijheid !

 

In de Bijbel gaat het om blijdschap in Christus Jezus.

(In een kleine brief bij voorbeeld,  van Paulus aan de Filippenzen gaat het 15 keer over blijdschap en zich verblijden.   “Verblijdt u in de Here te allen tijde!” ).

Johannes, de Evangelist (brenger van een blijde boodschap) schrijft dat Jezus op een bruiloft was in Kana, in Galilea.

in Israël dus.  Iedereen was erbij…ook de moeder van Jezus.

Er ontstond een probleem: de wijn was op. De wijze moeder zei: “Wat Hij u ook zegt, doet dat!”  En weldra waren de bedienden aan het sjouwen met grote vaten water. Water was belangrijk, voor reiniging en allerlei gebruiken. Toen de vaten vol waren zei Jezus: “Schep nu, en breng het bij de leider van het feest”  Toen de leider van het feest het water

proefde, dat wijn geworden was, riep hij de bruidegom er bij.

Wat gebeurt hier ? Gewoonte is om eerst de beste wijn uit te schenken, en pas als het feest tegen het einde loopt, dan volgt de mindere kwaliteit. Maar hier gebeurt iets heel anders: de beste wijn komt aan het eind van het feest! –

De bruidegom begreep er niets van, maar de bedienden wisten wie voor het wonder had gezorgd. Dit verhaal eindigt in Johannes 2 : 11 met deze vaststelling:  Dit heeft Jezus gedaan als begin van zijn tekenen te Kana en Hij heeft zijn heerlijkheid geopenbaard, en zijn discipelen geloofden in Hem ! –

 

Geloof en ongeloof, ze sluiten elkaar uit…en ze trekken elkaar aan. De bijbel bevestigt het gedrag van de mensen van toen, en onze huidige tijd.

Romeinen 10 : 16,17 “Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja (profeet in het Oude Testament) zegt:  “Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde ?  Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus! “ –

Paulus zegt dan : hun geluid, hun getuigenis is over de ganse aarde uitgegaan, tot aan de einden van de wereld hun woorden.   Zo vér….zelfs tot in Nederland.

Sommige mensen denken dat christenen van die lui zijn, die geloven in een utopie, in een denkbeeldige wereld, buiten de

maatschappij, buiten de werkelijkheid.  De bijbel zegt: “Zo waarachtig als Ik leef, spreekt de Here, voor Mij zal alle knie zich buigen, en  alle tong zal God loven !”(Romeinen 14).

 

Blijde mensen zingen dan: O, welk een glorie zal dat zijn,

o welk een glorie zal dat zijn, voorbij de aardse strijd,

gaan w’ in  Zijn heerlijkheid, o welk een glorie zal dat zijn! –

 

Daarom is de Bijbel hét Boek voor de mensheid dat perspectief biedt op een wereld waarin gerechtigheid en waarheid heerst.  Een lied zegt: 

Waar Jezus komt wordt satans macht verbroken; waar Jezus komt daar droogt Hij iedere traan. In ’t mensenhart verandert smart in glorie, Als Hij daar woont om nooit meer weg te gaan. -

Vrede is dan  niet een afwezigheid van oorlog, maar een aanwezigheid van God. –

Een andere naam voor Jezus, zegt de bijbel, is het Woord,

het Levende Woord.

“In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. Dit was in den beginne bij God.

Alle dingen zijn door het Woord geworden en zonder dit

is geen ding geworden dat geworden is.   In het Woord was leven en het leven was het licht der mensen;  en het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet gegrepen…..”

En dus zitten we eeuwen lang met strijd, met bloedvergieten, met zonde, met duisternis……de mens, de mensheid heeft hét niet gegrepen !

Toch getuigt de evangelist Johannes er van “dat het waarachtige licht, dat ieder mens verlicht, komende was in de wereld.  Hij was in de wereld en de wereld is door Hem geworden en de wereld heeft Hem niet gekend. Hij kwam tot het  zijne, en de zijnen hebben Hem niet aangenomen. Maar allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun die in Zijn naam geloven!”  (Johannes, hoofdstuk 1)

Wat een geluk dat mensen zich hebben ingespannen om het leven van Jezus, en van de geschiedenis van het Joodse volk

(Israël) op te schrijven voor latere geslachten.

 

Johannes kon zijn boekje van 21 hoofdstukjes eindigen met deze zin:  “Er zijn echter nog vele andere dingen die Jezus gedaan heeft; indien deze één voor één beschreven werden, dan zou, naar ik meen, de wereld zelf de boeken, die geschreven werden,, niet kunnen bevatten!”.

 

Mei, maand van herdenken.  De ouderen onder ons zullen

spreken over de jaren 1940 – 1945. Leven in onvrijheid, in angst en radeloosheid.  Ook over vindingrijkheid, heldenmoed, over mensen die hun leven ingezet hebben  om de vrijheid te heroveren.

Het Joodse volk gedenkt. Europa gedenkt. 

 

Jaren later, toen de wederopbouw al weer lang aan de gang was, besprak  Mr. J.B.  Hilterman op zondagmiddag de “toestand in de wereld!”  (jaren ’60)

Een veel opgevoerd persoon was Generaal Charles de Gaulle,

een staatsman van allure.  Menig predikant/voorganger gebruikte  in zijn bijbeloverdenking  het begrip “de toestand in de wereld”.  Het was toen actueel en het is vandaag niet veel anders!  Wereldvrede verder weg dan ooit !

 

Wat mag je eigenlijk heel blij zijn, wanneer je in je jeugdjaren mensen hebt ontmoet, gehoord, die je hebt gevolgd in hun doen en laten…en die als het ware hun geloof hebben voorgeleefd  in woord en daad. Ik denk aan “ome AB”.

Men vertelde van hem dat hij een bekeerde Communist was.  Het was een man uit één stuk, zoals men dat wel noemt. Groot en sterk.  En als zijn hand op je schouder neerdaalde, dan wist je dat iemand je had aangeraakt!

Als hij mensen trachtte te overtuigen (na zijn bekering) om te gaan geloven, om zich te bekeren, dan zei hij vaak:  “Kom in de ruumte!” (hij kwam van Kampen).

Hij bracht zijn geweldige bijbel kennis over op mensen.

Jongeren gingen graag een avondje bij hem op bezoek. Dan ging de bijbel altijd open !

Hij was een man met gezag, hij bezat de autoriteit van de Geest.  Hij schaamde zich het Evangelie niet! -

 

Toen hij al oud geworden was en ziek, werd hij

geïnterviewd.   – Men vroeg hem, of hij na zoveel jaren

nog niet was veranderd van gedachten, vooral in het licht

van de wetenschap, die nu toch wel aangetoond had, dat

godsdienstig zijn, niet meer van deze tijd was. (In die tijd werd  veel over de “god is dood” theorie  gepubliceerd, vooral vanuit Engeland).

Ome Ab antwoordde: “Ook al zou de wetenschap kunnen bewijzen dat er geen hemel en geen hel was, dan zou ik nog een volgeling van Jezus Christus willen zijn,  mijn leven lang !”

-------

Er is weer veel om over te denken in mei.  Denk vooral aan

de mensen die u in uw jeugd hebt gekend. Verheug u in hun geloof, en toets je eigen geloof daar aan.    

En als de wereld om u of jou heen  soms  benauwend kan zijn, bid God om de troost van Zijn Geest, die Hij met ruime mate wil schenken, aan hen die Hem daarom bidden.

Dan kan het zijn dat je ontwaakt met een lied in je hart……

“Geef de Heiland ’t roer in handen,

van je aardse levensschip.

Hij zal veilig je doen landen,

Hij kent elke rots en klip.

Is je bootje groot of klein:

Laat de Heiland stuurman zijn !”

 

Ik wens u/jou  een gezegende Meimaand toe.

 

……………………………………………………………………………………………

Teksten uit vertaling N.B.G.

 

 

,


 


 

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn