Wonderbare Genade


Een van de bekendste christelijke liederen is Amazing Grace (Wonderbare Genade).
President Obama zong dit lied op 26 juni 2015 op de herdenkingsdienst voor 9 Afro-Amerikaanse kerkgangers die kort daarvoor werden doodgeschoten in South Carolina.
Bij het ingaan van het parlementaire jaar zingen SGP-jongeren Amazing Grace op 16 september 2015 spontaan (flashmob) in de hal van de Tweede Kamer.
André Rieu speelde deze hymne op het Vrijthof in Maastricht, ingebed in een vrolijk en ontspannen muzikaal optreden. Haast alle bekende Amerikaanse en Engelse artiesten hadden/hebben dit nummer in hun repertoire; denk aan Johnny Cash, Elvis Presley, Rod Stewart en Katie Melua.
Uiteraard ook veel Nederlandse vertolkingen, ook in diverse Nederlandse vertalingen. Bekend is de versie 'Waarheen, Waarvoor' van Mieke Telkamp, die voorheen veel bij uitvaartplechtigheden werd gebruikt.

Best wel een verbazingwekkend breed gebruik van een lied dat in 1772 geschreven werd.
Er is veel bekend over het ontstaan van Amazing Grace en zijn schrijver.
John Newton (1725 – 1807) keerde op 23-jarige leeftijd het geloof de rug toe. Het was een ruige zeeman die in de slavenhandel zijn geld verdiende. Tijdens een geweldige storm voor de Ierse kust raakte hij letterlijk in doodsnood en wendde zich in totale angst tot God om hulp. Het liep goed met hem af; hij kwam door deze ervaring tot inkeer en werd in Engeland een gewaardeerde voorganger. In 1772 schreef hij Amazing Grace, mede geïnspireerd op 1 Kronieken 17:16-17 waar David zijn dankgebed tot God verwoordt.

Het eerste couplet luidt in zijn woorden:
“Amazing Grace (how sweet the sound)/ that saved a wretch like me/ I once was lost, but now I am found/ was blind but now I see.” etc.
Een veel gebruikte Nederlandse versie vertaling is van Elly Zuiderveld-Nieman:
“Genade zo oneindig groot/ dat ik die het niet verdien/ het leven vond, want ik was dood/ en blind maar nu kan ik zien.” etc.
Op veel manieren wordt Amazing Grace gezongen.
Bijzonder indrukwekkend vind ik de weergave door mensen met een band naar de tijd van de slavernij, te weten het Soweto Gospel Choir ( 11 miljoen hits op Youtube).
Een heel contrast met de weergave door een koor van vissers uit Urk (Onger – Oens), die een band met de zee hebben. Tot slot Celtic Woman met doedelzakken op een feestelijk muziekfestival in Schotland (34 miljoen hits op YouTube).

Amazing Grace heeft een makkelijke melodie en een niet al te moeilijke tekst. Toch vind ik het verrassend hoe dit lied al tijden lang inspirerend blijkt te zijn voor jong en oud, bij uiteenlopende gelegenheden en ook verschillende culturen aanspreekt.

Is het een vorm van openbare belijdenis die van generatie op generatie overgaat, een soort volkslied van hoop en vertrouwen?

Duidelijk is dat Amazing Grace de juiste snaar raakt van diepmenselijke gevoelens: het besef van onze eigen kleinheid en kwetsbaarheid, de behoefte aan steun, hoop, vertroosting en vertrouwen, en het verlangen naar geborgenheid nu en later.

Bovenal staat de onderkenning centraal dat je het als mens uiteindelijk niet alleen kunt.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn