Waarom gaan we naar de kerk?


Is het wel nodig om naar de kerk te gaan? We groeten elkaar vaak niet eens en gaan vaak alleen maar om met ons eigen ‘clubje’. Verder is er weinig onderling contact. Vaak wel kritiek na afloop. Waarom komen we dan samen? Alleen maar om een goede preek of toespraak te horen, om verbaal gestreeld te worden? Zien we elkaar wel zitten?

Kunnen we niet beter naar een lezing gaan? Over een christelijk onderwerp bijv., waar we de mensen niet kennen en onbevangen en onbevooroordeeld met anderen kunnen praten over het onderwerp van de toespraak. Daarna gaan we weer ieder zijns/haars weegs tot een volgende lezing of preek die ons interesseert op misschien weer een andere plaats. Daar ontmoeten we weer andere mensen die we niet kennen maar die dezelfde interesse hebben als wij -anders waren ze niet bij deze lezing/preek- en kunnen na afloop we weer onbevangen met elkaar spreken over het onderwerp en daarna weer onze eigen weg gaan. Geeft ook best een goed gevoel. Is dit mogelijk de ideale situatie?

 

Ons geestelijk voedsel kunnen we toch wel uit de Bijbel halen en er zijn genoeg boeken die een goede uitleg van de meest uiteenlopende Bijbelse onderwerpen geven. Er zijn ook heel veel goede schriftelijke Bijbelstudies. We zoeken onze eigen christelijke vrienden uit en kunnen met hen soms een theologisch boompje opzetten. We kunnen toch gewoon het christelijk tijdschrift lezen dat onze visie op het geloof het beste weergeeft.

 

Ik bedoel, als je elke week samenkomt met mensen waar je niet zoveel mee hebt of waar je je aan ergert of die je zelfs gewoon niet mag, daar wordt je toch ook niet vrolijk van en zeker niet door opgebouwd. Het is goed beschouwd toch tegennatuurlijk om jezelf iedere week in zo’n situatie te begeven? Is dat wel zinvol? Snapt u het allemaal nog??


Wat is desondanks onze drijfveer om toch steeds maar samen te komen, elke week..…. of moet ik vragen WIE is onze drijfveer? Als het IEMAND is, laten wij HEM dan eren door Eensgezind te zijn, Eendrachtig, Eenstemmig en vast Aaneengesloten! (Rom. 15:5-6; 1 Kor. 1:10)

Misschien toch het ideale Gezin, de Gemeente? De Zorg voor elkaar?


Vader houdt van Zijn kinderen, houden zij ook van HEM en van elkaar?!

 

Of is dit alleen míjn beleving?


JbV

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn