Zien is een begrip dat vrijwel iedereen kent. Toch is het zo dat lang niet iedereen hetzelfde ziet, ook al is men in dezelfde situatie.
Het hangt van je beleving af wat je ziet. Ik sta heel vaak in de supermarkt om me heen te kijken naar artikelen die ik maar niet kan vinden. Hoewel een behulpzame winkelbediende mij aanduidde waar of ik moest zoeken. Ik heb mij aangeleerd om dan vanaf een afstand te gaan kijken zodat het overzicht groter wordt en je meer kunt zien dan wanneer je er met je neus boven op staat. Veelal vind ik dan wat ik zoek en meestal blijkt dat ik er vlak bij stond. Het is naar de geest net zo.
Heel vaak staan we zo midden in onze problemen en zorgen dat we de oplossing niet zien. We blijven maar draaien en tobben, terwijl een ander ons zegt dat het toch zo gemakkelijk is en de oplossing voor de hand ligt. Het is dan wenselijk om afstand te nemen en de boel eens vanaf een afstand of vanuit een ander oogpunt te bekijken. Heel vaak zien we dan de oplossing vanzelf en verbazen we ons erover dat we het niet eerder gezien hebben. Vanuit dit standpunt kun je ook begrip krijgen voor degenen die " niet goed zien".


Anneke 20-5-2004

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn