Mag Ik ook in jou geboren worden?

Er zijn weinig mensen die zich niet verheugen op Kerstmis. Het is natuurlijk altijd fijn om feest te vieren. Maar het kerstfeest is toch echt iets bijzonders. Het maakt niet uit of je gelovig bent of niet, of je naar de kerk gaat of niet. Kerstmis is een heel fijn feest, voor velen een feest met veel gezelligheid en vaak leuke verplichtingen. Kerstvieringen op school, feestelijke kleding kopen voor de kerstdagen, nadenken over het kerstdiner. Nodigen we mensen uit of gaan we ergens naar toe? Gaan we naar de kerstnachtdienst of blijven we gewoon thuis? Een heerlijke drukke en gezellige tijd.

Hebben wij met kerst nog tijd om over de komst en betekenis van Jezus na te denken? Je zou misschien wel Zijn geboorte als het eerste kerstfeest kunnen beschouwen. Het woord kerstfeest bestond natuurlijk nog niet. Wel was er sprake van een ontzettend blijde gebeurtenis. Engelen zongen daarover met mooie en feestelijke liederen.

Hoe anders waren de omstandigheden ruim 2000 jaar geleden in Bethlehem, dan wij nu kennen. Daar werd Jezus geboren in arme povere omstandigheden. Volgens de overleveringen in een kribbe in een stal, gewikkeld in doeken. Jezus werd niet alleen fysiek geboren, maar later ook geestelijk in ons gevoel. Al is dat plekje in ons gevoel nog zo klein en nog zo pover, het is voldoende om Jezus te ontvangen.

Hij was het grootste geschenk dat aan de mensen, aan ons werd gegeven als hoop en vertrouwen voor ons leven. Zijn komst was in de bijbel voorspeld. Hij kwam op voor vrede en gerechtigheid op aarde. Jezus leerde ons vertrouwen te hebben in God als de bron van ons bestaan, ook al kunnen we het mysterie van ons geestelijk leven niet echt begrijpen. Als je vertrouwen hebt weet je en ervaar je dat je er in het leven niet alleen voor staat, hoe moeilijk het leven soms ook is. God liet ons dat door Jezus weten.
De kernboodschap van ons geloof ligt voor mij opgesloten in de woorden van Jezus: モHeb uw naasten lief als uzelfヤ. Alleen dat kan leiden vrede op aarde.

Het leven van Jezus voltrok zich in alle soberheid. Geen paleizen, kathedralen, of prachtige gewaden. Zijn leven bleef zo eenvoudig en sober als bij Zijn geboorte het geval was.. De kracht van Zijn woorden en Zijn liefde hadden geen uiterlijk vertoon nodig. Hij kwam om vrede te brengen. Wij hebben de verantwoordelijkheid om ons in te zetten voor onze naasten, zoals Jezus dat ook voor ons deed. Dat mogen we met Kerstmis ook bedenken.
Zijn woorden leven in ons als wij een plekje (kribbeメ) in ons gevoel willen openen waar Jezus geboren mag worden. Met andere woorden:

Mag Ik ook in jou geboren worden?

Al ben Ik voor jou op de achtergrond
Ik treed binnen als het erop aankomt
Is Kerstmis een feest geworden zonder weten?
Ben je de oorsprong van Gods Zoon vergeten?
Geniet met elkaar, wees blij
Maar vergeet Mij niet, Ik hoor erbij
Is er nog een kribbe in je gevoel?
Kijk naar binnen en je weet wat Ik bedoel
Ook in jou wil Ik geboren worden
Met Kerstmis en elke morgen!
Ik steun je met al je zorgen
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn