De donkere tijd van eenzaamheid

Eenzaamheid, hoe actueel is het om daarover te lezen en te spreken.
Maar hoe bitter is het om eenzaamheid zelf te ervaren. Je voelt je eenzaam als het leven zich voltrekt op een andere manier dan je zou willen. Je staat buiten de voorspoed die anderen hebben.

Gevoelens van intens verdriet, wanhoop, radeloosheid en eenzaamheid overvallen je als de raketten vlakbij inslaan. Hoe verder als je in het donker en in de kou zit, niet meer weet of je zoon nog leeft in de strijd tegen de aanvallers? Waar is mijn hond die in paniek is weggelopen?

Mijn geliefde is jong overleden. Met mijn jonge kinderen sta ik er alleen voor. Sfeer maken lukt een beetje. Er zal altijd een lege plaats aan tafel zijn. Ik weet dat het Kerstmis wordt, de tijd van gezelligheid en verbondenheid met elkaar. Zo had ik me deze feestelijke tijd niet voorgesteld.

Je bent altijd alleen geweest. Als dat niet je eigen keus was valt deze tijd van het jaar niet mee.
De pijn van eenzaam zijn went nooit. Als de avonden snel donker worden zie je de mensen zich haasten om de laatste boodschappen te doen. Dan snel naar het warme huis waar de gezelligheid op hen wacht. Kaarsje aan, samen gezellig koken. Je ziet het allemaal voor je. Je kunt je het ook nog zo goed herinneren van vroeger thuis. Er zit niet veel in je boodschappenkarretje. Wie zegt er iets over de kerstster die je toch maar gekocht hebt. Of over de geur van de feestelijke kaars, die in zijn eentje zijn best doet om wat sfeer te scheppen.

En dan wordt het Kerstmis, het feest van hoop, licht en vrede. Jezus kwam op aarde om ons te ondersteunen bij ons verdriet en eenzaamheid. Onze pijn, verdriet en eenzaamheid kunnen niet worden weggenomen. Voor veel mensen is het een troost dat God er altijd is, hoe eenzaam je ook bent. God is bij je, waar je ook bent of waar je ook naar toe gaat. Jezus kwam om te getuigen van de verbondenheid van God met ons mensen. Gods nabijheid en Zijn verbondenheid zijn op onze levensweg hoe moeilijk die weg ook is. Als je Hem wilt ontvangen ben je nooit alleen.

Gods liefde is tijdloos en onvergankelijk. Zijn liefde kent geen begin en geen einde, maar zal je altijd begeleiden. Bij voorspoed en bij tegenspoed is deze liefde beschikbaar.
Deze liefde mogen we altijd beseffen, vooral ook op feestelijke dagen wanneer die een gemengd gevoel oproepen, door de omstandigheden waarin je verkeert.

Lang geleden werd Jezus geboren in een stal. Moge Jezus ook geboren worden in ons hart. Hij zal er altijd zijn, ook in de moeilijke fasen in ons leven. Zijn komst op aarde brengt licht in ons bestaan.
Licht dat ons hoop en vertrouwen geeft.
Licht dat ons warmte en steun brengt.
Licht dat ons inzicht schenkt.
Licht dat onze weg verlicht
in de donkere tijd van eenzaamheid.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn