Weten dat je ziel leeft !


Natuurlijk willen wij niet overkomen als het “vroomste jongetje/meisje  van de klas!”  Ook ik niet. Maar er zijn van die momenten, die elke christen kan en mag ervaren, waarin je opgetild wordt uit de sleur van het alledaagse.  Het zijn die momenten waarop je merkt dat je ziel leeft. Psychologen hebben daar een woord voor, ze noemen het een “piek-ervaring”.   Ze hebben er ook boeken over geschreven, die je kunnen helpen om je “UP” te gaan voelen, als je soms een te lange tijd op “DOWN” hebt gestaan.   Soms praten mensen daar wel eens over met elkaar, dan bespreken ze hun “ups en downs”. Wel eens meegemaakt ?  Als het te veel “down” is dan kun je er treurig van worden.  Een voorbeeld van zo’n TOP moment in je leven kan zijn:  Je eerste kus….je trouwdag of de geboorte van een kind.  Wat een ervaringen. Wat een vreugde.  Een nieuwe baan, een behaald  Diploma!   We zien ze vandaag de dag weer hangen aan de huizen: Lege boekentassen en vlaggen!   Jong Nederland: geniet ervan…..

De Bijbel zegt dat de kwade dagen er ook zo maar kunnen zijn.    Je zoekt het zelf niet op…..je werkt er niet aan mee…en toch…….

Zomaar ineens kan je huwelijk op de klippen lopen. Je  werkgever  failliet gaan…en je geloof, jouw oer degelijke Hollandse en nuchtere geloof, het kan lijken of het zomaar ineens helemaal verdwenen is. Je zit vol twijfel: Is God er nog wel ? De mensen om je heen vragen het: Waar is nu je God ???  Een Dominee zegt ervan: Het gaat om het  essentiële , om het wezenlijke, om de oerstof.  Stof tot praten hebben wij meestal wel genoeg. Voldoende om er boeken over te schrijven. Alleen de God die ons  hart kent, peilt onze werkelijke situatie, toetst ons geloof.

En jij, die onder alle omstandigheden altijd zo sterk leek te zijn, jij moet weer zoeken naar nieuwe wegen, nieuwe mogelijkheden, een nieuwe ervaring.  Voor de T.V. zei iemand:  “Zoeken is belangrijker dan vinden!”  Het werd keurig opgeschreven en verdween  op een opgerold stukje papier  in een z.g. klaagmuur.

Wie zich zo tussen de mensen beweegt, weet dat er vaak twee soorten  mensen  bestaan. (Even om het makkelijk te  houden!)  De mogelijkheids denkers  en de doemdenkers, die overal een onmogelijkheid in zien.

“Dat kan niet!”   “Dat gaat niet !“  “Dat zit zo niet!”

Iemand vertelde mij eens: Weet jij wat het toppunt van onmogelijkheid  is ?    Ik wist het niet, of ik had er nog nooit over nagedacht. “Wel”, zei die persoon: “Het toppunt vano n m o g e l i j k h e i d   is,  geblinddoekt   zoeken, in een donkere kamer, naar een zwarte kat…die er NIET is !”-

(Lees het nog maar even terug!)

 Ik ben tenslotte toch meer van het type mens, dat houdt vazoeken en vinden!   Je kunt al radeloos zijn, als je op een bepaald moment je huissleutels kwijt bent, of je bril,of je portemonnee.   Je kijkt steeds op dezelfde plekken en maakt vaak dezelfde fout  door ergens  “overheen” te zien.  Wat een geluk als er dan plotseling weer een partner is, die zegt: Sufferd! Je hebt weer niet goed gekeken!   Dat klinkt dan wel sneu, maar  het geeft tevens een verschrikkelijk opgelucht gevoel!   Een Top-ervaring ! –

En zo lopen we weer met z’n allen tegen de vakantie’ s aan.  Het kan een prachtige ervaring worden. Je kunt weer eens helemaal opnieuw naar elkaar kijken. Je kunt geluk hebben dat je vakantieplannen ook opleveren wat je ervan verwacht had. Soms valt het bitter tegen en ben je blij als je weer in  je eigen bed ligt of naar je eigen W.C. kunt gaan. Vooral vrouwen blijken hier gevoelig voor te zijn. –

Anderen zijn er,  en niet weinigen, die een te hoge leeftijd hebben of hun geld noodgedwongen moeten besteden aan huishoudelijke zaken, die alsmaar  uitgesteld worden. Wat is er tegenwoordig niet allemaal  noodzakelijk om in huis te hebben. Vooral die technische dingen waar we niet meer buiten kunnen. Wees dan ook maar blij en dankbaar  dat  met het vakantiegeld erbij weer iets verwezenlijkt  is. -

Ik hoorde iemand zeggen, in een donkere periode van haar leven:  “Ik wil gelukkig zijn!”   Het deed mij denken aan een periode. waarin  ik werkzaam was voor de Gemeentelijke Sociale Dienst in Amsterdam. Ik zat in zo’n stadswijk, en ontving iedere dag  nieuwe mensen. Hij zat tegenover mij, in zijn spijkerkleding en we bespraken zijn problemen.  En na het invullen van alle benodigde papieren, stond hij op om mijn kantoortje te verlaten.  Hij droeg een groene, ribfluwelen rugzak en met witte verf had hij er op geschilderd:  “IK WIL LEVEN!”     Wat een geluk, dacht ik, dat hij die wil nog heeft.

De aanhef van dit stukje luidde: Weten dat je ziel leeft!  Gelukkig zijn.  Zelfs onder zorgelijke omstandigheden, naar bed gaan en God danken voor deze dag, voor de ontmoetingen, voor de gedachten, voor een bloeiende bloem. Tenslotte: Geluk komt je niet aanwaaien. Geloof ook niet. Geloven is een werkwoord: je moet het doen! En het begint bij zoeken. Jezus zei: “Zoekt en gij zult  vinden!”

Ik heb zelf ook gezocht naar een paar duidelijke bijbel verzen in de Nieuwe Bijbel Vertaling, die dit zoeken en vinden  onderstrepen.  Lees ze aandachtig door en denk er over na.  Misschien  ervaar je het zo, dat je leven van down naar up gaat.  Dan ziet je dag er weer zonnig uit, ook al is het bewolkt.

Wees gezegend  en laat je ziel leven!

1 Kronieken 16 : 10 “Wees blij van hart, u die de Heer zoekt !”

Ezra 7 : 10 “Hij was er namelijk met heel zijn hart op gericht de wet van de Heer te onderzoeken en die na te leven!”

Psalm 27:4  “Ik vraag aan de Heer één ding, het enige wat ik verlang: wonen in het huis van de Heer alle dagen van mijn leven, om de liefde  van de Heer te aanschouwen, hem te ontmoeten in zijn tempel!”

Psalm 30 : 17 “Wie bij U hun geluk zoeken, zullen lachen en vrolijk zijn”.

Psalm 119 : 10 “Met heel mijn hart heb ik u gezocht. Laat mij niet afdwalen van uw geboden”.

Jeremia 29 : 13 “Jullie zullen mij zoeken en ook vinden, als jullie tenminste met hart en ziel zoeken. IK zal me door jullie laten vinden!” spreekt de Heer.

Amos 5 : 5  Dit zegt de Heer tegen Israël (en heel de wereld):

“ZOEK MIJ EN LEEF !”

----------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn