Waarom gaf God ons mensen een vrije wil, Hij wist toch wel dat wij er een potje van zouden maken. Al in de hof misbruikte de mens die vrije wil om tegen God in te gaan en ik weet zeker dat wij geen haar beter zouden zijn. Was het niet beter geweest om de mens geen vrije wil te geven of om de boom van goed/kwaad niet te planten? Gelukkig hadden Adam en Eva nog niet gegeten van de boom des levens toen ze in de val liepen bij satan anders waren we niet te redden geweest. Nu wel en al in Genesis 3 komt God met Zijn reddingsplan. Ik denk dat Hij dat al bij voorbaat had klaarliggen want het risico veroorzaakt door de vrije wil was Hem natuurlijk niet onbekend.Heeft God gehoopt dat wij Hem wilden gehoorzamen en dat het reddingsplan dan overbodig zou zijn? God weet beslist hoe slim de satan is en hoe gemakkelijk de mens te verleiden. Dat was toen zo en dat is helaas nog zo. 

Nogmaals, waarom dan een vrije wil? Omdat wij zonder die wil robots waren geweest, voorgeprogrammeerd om te gehoorzamen. Maar kunnen robots liefde geven? Liefde bestaat bij de gratie van de vrije wil, iets anders is op zijn best gehoorzaamheid. Alleen als ook tegen de liefde kan worden gekozen heeft de keuze vóór liefde echte waarde. Maar hoeveel leed en ellende is er niet voortgekomen uit de keuze tegen de liefde en voor het kwaad, toch, zonder de mogelijkheid om lief te hebben is de mens geen volwassen schepping en kan God ons ook niet vragen Hem lief te hebben. 

God wilde mensen waarmee Hij kon communiceren, waar Hij van kon houden en die van Hem zouden houden. Dat kan alleen als zowel God als de mens een vrije wil hebben. Liefde heeft  alleen (eeuwigheids)waarde als ze vrijwillig wordt gegeven. Een hart dat niet kiezen kan voor/tegen de liefde weet niet wat liefde is. Dus nam God dat geweldige risico. Iedere keer als een mens ervoor kiest Hem zijn/haar liefde te geven door Jezus Christus juicht de hemel en iedere keer als een mens ervoor kiest om dat niet te doen huilt de hemel. God kan alles behalve een mens dwingen Hem lief te hebben omdat het dan geen liefde zou zijn en Hij die liefde is kan niet tevreden zijn met surrogaat, trouwens, ook wij niet. 

U en ik hebben een vrije wil, wij kunnen Hem in liefde aannemen als onze Vader door Jezus onze Heer en Redder of niet. Bedroef Hem niet, Hij die alles voor ons overhad, beantwoordt Zijn liefde met wederliefde, dat is de hoogste gave die wij Hem kunnen geven. Een gave met eeuwigheidswaarde, een gave die Hem en ons ten diepste zal vervullen.  
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn